Íme, befutott az első "külsős" munka! Z-től kaptuk ezt a Battlestar Galactica ajánlót, fogadjátok sok szeretettel! Íme, a mű:

Mastigias: bsg seal 800

Bizonyára sokan voltatok már úgy, hogy el-elcsodálkoztok egyes kereskedelmi csatornák műsorpolitikáján. Van néhány olyan sorozat vagy film, amit (bár birtokolják a jogait), szinte sosem adnak, amikor igen, akkor is a Győzike spin-off (Bea asszony gyerekkora és a szomszéd rottweiler kalandjai) 12. ismétlésének reklámszünetében. Ezek közül 1-1-re talán rá lehet fogni, hogy korhatáros, mert ugye a gyerekek nem ám a szülői nevelés hiányától lesznek agresszívek, hanem mert láttak egy fickót a TV-ben, akit lelőttek. Abba most ne menjünk bele, hogy mi is láttunk pár ilyet, mégsem romboltunk be a gimibe UZI-val a kezünkben. Folytatás a tovább után.

Mastigias: battlestar galactica

Szóval ennek a műsorpolitikának esett áldozatául a Battlestar Galactica című (a nagy pocsolya túloldalán kimondottan népszerű) sci-fi sorozat, melynek magyar címe Csillagközi Romboló. A mostani írásom tárgya az 1978-as eredeti sorozat remake-je, főszerepben Edward James Olmos-szal, akiben mindjárt egy félig meddig hazánkfiát köszönthetünk, az édesanyja ugyanis magyar. Olmos neve talán leginkább a Szárnyas fejvadász című amcsi produkcióból lehet ismerős (legalábbis nekem innen ugrott be). A BSG-ben ő játssza a kicsit maradi, kicsit katonás, kicsit konok, de mégis szimpatikus Adama parancsnokot, a címszereplő Galactica nevű hadihajó kapitányát. A Galacticát –lévén, hogy nem mai darab- igencsak áldatlan állapotban találunk a film elején: éppen múzeumot készülnek belőle csinálni. Ezt a gyalázatot megakadályozza azonban a Cylonok nagyszabású támadása: ezek ilyen mechanikus népek, amiket kb 60 éve az emberek alkottak. Kifejlesztésük után kb 20 évvel úgy gondolták, nem akarnak az emberek szolgái lenni, úgyhogy fellázadtak, majd szép nagy tüzijáték kíséretében eltüntek. Persze ez így nem igaz, mert csak visszavonultak egy saját bolygóra, hogy készüljenek a revansra az emberiség 12 kolóniája ellen, ami jelen sorozat kezdőlöketét adja. Olmoson kívül körünkben köszönthetjük Michael Hogant, aki az alkoholista első tiszt, Saul Tigh szerepét kapta magára, illetve Mary McDonnellt, valamint James Callist is.

Mastigias: battlestar-galactica-finale

A sorozat összes karaktere változik a sztori folyamán, így nem lehet mindenkire ráhúzni az egyértelmű jó-rossz kategóriát, ez egyben a BSG egyik legnagyobb előnye is. Aki az egyik percben még nagyszájú szuperhős volt, az némi dráma meg szenvedés után a kocsma sarkában magányosan üldögélő törzsvendég lesz, de ugyanez igaz fordítva is. Ráadásul egyfajta bizonytalanság a kezdetektől velünk lesz (aki a sorozat alapját képviselő miniseries-t nem látta a mondat végét ne olvassa!), hiszen a cylonok újítása, hogy van 1-2 emberszabású modell, tehát az elnöktől kezdve a sarki zöldségesig bárki lehet cylon.

Mastigias: bscap0005

Van nekünk itt különleges fényképezési technikánk is: az űrben zajló csatákat valami lángelme (korántsem ironikus értelemben!) folyamatosan izgő-mozgó kamerával képzelte el, mintha például a Galactica oldalán ülne az operatőr és próbálja venni a történéseket, ezzel egyfajta emberléptékű hangulatot adva a dolognak. Zseniális. Hozzátesz még a csaták hangulatához a különleges zene és néhol dobpergés, ami, szerény véleményem szerint rátesz még egy lapáttal a hangulatra.

Mastigias: bscap0001

Akit idegesítenek a sorozatban a töltelékrészek, azok megtalálják itt a számításukat, leginkább az 1. évadban, ami mindössze 13 részt foglal magában, ergo nem kell megnéznünk, hogy a Galactica konyhafőnökének lánya hogy emlékszik vissza romantikus kapcsolatára azzal a capricai úszómesterrel. Ugyan valamelyest hígul a cselekmény a későbbi évadokban, de még így is rendkívül kevés a töltelékrész.

Mastigias: bscap0004

Zárásként annyit, hogy aki szereti a science-fictiont, és nem zavarja, ha turbóhiper-lézervető helyett rakétákkal meg gépágyúkkal lőnek, és látni akar egy akcióban gazdag, jó átgondolt, izgalmas sorozatot, némi vallással és világszemléletek ütközésével, az mindenképpen nézze meg. Magyarországon a jogokat a TV2 bitorolja, viszont nem adja le, úgyhogy marad az internet (de ezt nem tőlem tudjátok, ahogy a torrent szót sem ismeritek), vagy az évadok DVD-i a boltból. Mindenkinek kellemes szemgúvadást! (Kiegészítés: mostanában a magyar háztartásokban nem túl elterjedt AXN-SciFi adja a sorozatot.)

Z

Címkék: tv

A bejegyzés trackback címe:

https://mastigias.blog.hu/api/trackback/id/tr191362059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: So say we all 4. 2011.06.15. 20:06:34

Tegnap (és egyben a születésnapomon) egyszerre megnéztem a két befejező részt a Battlestar Galacticából.Gyakorlatilag tévedésből történt így, mert máskülönben „elvből” mindig csak egy részt nézek meg naponta, de most a DVD lejátszó valahogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mastigias · http://mastigias.blog.hu 2009.09.05. 18:54:12

Frankó lett az ajánlód, Z, nekem tetszik! Meglesem majd a pilotot valamikor.

sztenke 2009.09.06. 14:09:31

Köszönöm szépen Neked a dícséretet, anyukámnak, hogy hazajött és fincsi ebédet csinált, Jani barátomnak, hogy mindig gondoskodik a véralkohol-szintemről és a kávénak, hogy felébresztett.
Z

Mastigias · http://mastigias.blog.hu 2010.03.12. 16:49:07

Végignéztem pilotostul, 4 évadostul, 2 külön filmestül, és nagyon király! Köszi Z, hogy megmutattad ezt a gyöngyszemet, tessék sokan megnézni!
süti beállítások módosítása