Korrekt játékok - Braid

 2009.07.23. 14:38

Folytatva a "Korrekt játékok" sorozatot, most górcső alá veszem a Braid című kis műalkotást, mely 2008-ban jelent meg, és számos díjat bezsebelt. Tessék csak a továbbra kattintani! :)

A gammát eredetileg Xbox 360-ra adták ki, de szerencsére már számítógépen is élvezhetjük a kis öltönyös jómunkásember kalandjait. A Steam-ről 13 juró-ért beszerezhető.  

Az ötletgazda egy Jonathan Blow nevezetű úriember, aki pénzt, időt, és logikát nem kímélve hozta létre a játékot. 180 ezer zöldhasút költött rá saját zsebből(!), melynek nagyobb része a remek muzsikák licenszelésére ment el. No de lássuk, miről is van szó.

A Braid sok játékból merített ihletet, talán leginkább a Mario-ra hasonlít. Adott a főhős - a kis öltönyös Tim, adott egy feladat - kiszabadítani a hercegnőt, és adottak az ellenfelek - húsevő növények, szőrmókfejek, vérnyulak, és egyéb kreatúrák, akiket azzal tudunk semlegesíteni, hogy rájuk ugrunk. Viszont! Nem lenne egy nagy durranás ez a játék, ha csak nagy elődöket másolna. Mi az, amiben mégis újított a Braid?

Logika. Idő-manipulálás.    Ez a két dolog az, ami miatt kiemelkedik a többi játék közül. A lényeg annyi, hogy minden pályán valamilyen módon uraljuk és befolyásoljuk az időt (nem akarom lelőni a poénokat, bár a tréjlerben van 1-2 :), és mindezek segítségével tudunk továbbjutni, hogy a pálya végére összegyűjtsük a puzzle-darabokat. Ugyanis mind az 5 pálya végén van egy nagy képkeret, melybe össze kell gyűjtenünk a pályán elszórt darabkákat. Ha ez részben, vagy teljesen sikerült, továbbmehetünk a következő pályára. Az utolsó, 6. pályára viszont csak akkor jutunk el, ha az összes puzzle maradéktalanul ki van rakva. Ez a pálya hihetetlenül meg van szerkesztve, csavarral a végén, mindenkinek csak ajánlani tudom! :) Mastigias: house

 

A pályák elején pár soros szövegeket olvashatunk, melyek leginkább egy naplóra, illetve egy filozófikus értekezésre hasonlítanak. A játékhoz szerencsére elérhető a magyarítás, a Magyarítások Portál-on, de még ennek segítségével sem sikerült maradéktalanul megértenem a történetet.

  A Braid-et többször is végig kell játszani, viszont ezt nem nagyon könnyítik meg számunkra a fejtörők, sőt… Az első pályán azt gondoltam, hogy nem egy nagy durr, illetve marha okos vagyok, hogy túljutottam ezen meg azon, viszont később rájöttem, hogy hoppá, ez mégis csak bonyolultabb, mint elsőre gondoltam… Lehet, hogy korlátozott szellemi képességeimnek köszönhető, de volt olyan pálya, amin napokig nem tudtam túljutni… Gyenge idegzetűeknek nem ajánlom a gammát, mivel igen csak fel tudja idegesíteni az ember fiát, de ha valamire rájöttünk, akkor viszont büszkék lehetünk magunkra, és örülhetünk egészen a következő fejtörőig…

Mastigias: braid hourglass 1024

 

Miszter Blow arra is gondolt, hogy ha végigjátszottuk a játékot, és még mindig van kedvünk ugrándozni hősünkkel, akkor se legyünk szomorúak, ugyanis vannak külön, nehezített, érdekes feladatok is! Csillagokat kell összegyűjtenünk minden pályán, szám szerint 8-at (néhány forrás szerint 9-et), viszont ezek megszerzése saját kútfőből szinte lehetetlen, legalábbis szerintem… Bevallom böcsületesen, én is Jútyúbról lestem le, hol vannak a csillagok, és hogyan kell megszerezni őket, de még így sem sikerült az összeset! Mindenkinek sok szerencsét kívánok a csillagvadászathoz, ha valakinek sikerült, annak gratula! :)

Mastigias: braid1

 

A zene piszok jól illeszkedik a hangulatba, sőt, beleolvad a játékba. Pl. ha az időt visszapöprgetjük, akkor a zene is visszafelé szól. Apró részlet, de nagyban hozzájárul az összkép élvezetéhez :) A grafika meglepően szép egy ilyen kis platformjátékhoz képest, viszont a gépigény ennek ellenére is indokolatlanul nagy…

Megemlíteném még az eredeti Braid honlap-ot,illetve a Braid fórum-ot, ahol találhatunk régebbi vázlatokat, elképzeléseket, és sok okosságot olvashatunk a játékról (sajnos csak angol nyelven).

 A tréjler segítségével szemléltetném, miről is van szó :)

 

Ahogy a Portal, úgy a Braid is egy piszok jó kis logikai játék, kihívás mindenkinek, aki pedig bátor, az állja a kihívást, és végigjátssza! :)” Én végigtoltam, nagyon bejött, habár a csillagokat nem tudtam megszerezni… Szóval hajrá, ugráljatok, manipuláljátok az időt, és gyűjtsétek a puzzle-darabokat és csillagokat!

Jó,ha van:

  • Windows XP/Vista/7
  • 1,4 GHz
  • 768 MB RAM
  • 200 MB szabad hely a merevlemezen
  • 128 MB-os videókártya
  • DirectX 9.0c

 

Mastigias

Címkék: korrekt játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://mastigias.blog.hu/api/trackback/id/tr281263029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mastigias · http://mastigias.blog.hu 2009.07.23. 16:03:05

Még valami! Van demó a játékból, gúgliba írjátok be, hogy "Braid demo", és kiad pár okosságot :) hajrá!

csillag vagy fecske 2009.07.23. 16:12:52

kedvenc szereplőm benő,a vérnyúl,aki nyávogva vetődik az emberre... (:

tomjoad 2009.07.23. 23:41:03

yo Most ide ha azt várod h értelmeset fogok kommentelni akkor koppanni fox tesó!:D
Mer' megtehetem tudode!:D
Raj a blog csak legyen rajta több meztelennő meg sör, akkor béke lesz.
Braidhez nemtok hozzászólni mert nem megy fel a laptopomra a mocsok, ezenkívül minden frankó.
Uff beszéltem!

Herbie-a kicsi kocsi 2009.08.05. 11:55:04

nem rossz kis játék viccesek a figurák. kellemes kis zene és gondolkodni sem árt olykor.

Mastigias · http://mastigias.blog.hu 2009.08.05. 15:20:06

@Herbie-a kicsi kocsi: Sőt, nem csak olykor, hanem majdnem mindig :)
süti beállítások módosítása