Mastigias: Crayon-Physics-Deluxe.png

Jelen írásommal elérkeztünk a "Korrekt játékok" sorozat egy különleges darabjához, ugyanis az utolsó logikai játékról olvashattok (egyelőre). Amikor valahol láttam egy ajánlót róla, rögtön megtetszett az alapötlet, láttam benne fantáziát. Rajzolni és logikázni kell benne, ezek pedig jó dolgok. A címe Crayon Physics Deluxe, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy Rajzkréta Fizika Luxus. A deluxe egy bővített része a játéknak, eredetileg Crayon Physics-nek indult, de lássuk, miről is van szó, a tovább után!

Mastigias: Crayon Physics.png

Petri Purho, egy finn fiatalember, gondolt egyet, és kitalálta, hogy havonta elkészít egy játékot. No de nem maszekban, ugyanis egy számunkra ismerős cég, a Frozenbyte alkalmazottja (nekik köszönhetjük a Trine-t is). Szóval Petri 10. játéka Cryon Physics néven látott napvilágot 2007-ben, és rövid idő alatt hatalmas sikereket ért el. A játék akkor még korai stádiumban volt, de 2009-ben Petri változtatott ezt-azt, és megjelenhetett a Cryon Physics Deluxe. Most már viszont elég az eredettörténetből, lássuk a lényeget!

Mastigias: CRAYON

A játék koncepciója hihetetlenül egyszerű: adott egy papírlap, amire zsírkrétával rajzolhatunk bármit, ami utána megelevenedik, és hat rá a fizika törvénye. Feladatunk egy elmozdítható kis piros kör eljuttatása a fix ponton elhelyezett csillaghoz. A bonyodalom ott kezdődik, hogy akadályok is vannak a pályán. A rajzolással ezeket az akadályokat tudjuk semlegesíteni. A játék elején még nem bonyolultak a pályák, viszont ahogy haladunk előre, annál jobban kell törni a kobakot, hogy most itt mit is kéne... Nekem volt olyan, hogy feladtam, és elkezdtem firkálni, aztán valahogy eljutott a kis piros kör a csillaghoz...

Mastigias: crayon-physics-deluxe

Minél trükkösebben oldjuk meg a feladatokat, annál több pontot kapunk. A pályákon megjelennek a nem fix elemek, mondjuk egy lengőkar, esetleg egy kisautó, vagy egy rakéta, és ezeket mind-mind fel kell használni ahhoz, hogy továbbjuthassunk. Hatalmas ötlet ez a rajzolok-valamit-az-ott-terem dolgot játékba rakni, legjobban azok élvezhetik, akik rendelkeznek ilyen ceruzás-érzékelős monitorral, de egérrel is simán lehet játszani :).

Mastigias: Crayon Physics Icon.png

A grafika nincs túleffektelve, de nem is ronda, a zene megnyugtatja az embert, és miután kitalálunk valamit, büszkén megyünk tovább a következő pályára. Ha végeztünk az összessel, mi is készíthetünk sajátot, ugyanis a játék kapott egy pálya-szerkesztő opciót is. A gamma megjelent PC mellett külön iPhone-ra is!

Íme egy kis játékmenet:

Aki kedvet kapott hozzá, annak sok szerencsét és agyalást hozzá, remek kis játék ez, a demóját pedig megtalálhatjátok a gúglin :) Hajrá!

Jó, ha van:

  • Windows XP/Vista
  • 1 GHz
  • 512 MB RAM
  • 128 MB-os videókártya
  • DirectX 9.0

 

U.I.: Kedves Mindenki! Ezennel lezártnak tekintem (egy darabig) a "Korrekt játékok" sorozat logikai szekcióját, amelyben szó volt a

Legközelebb rátérünk az akciódúsabb finomságokra, addig is kellemes időtöltést!

Mastigias

Címkék: korrekt játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://mastigias.blog.hu/api/trackback/id/tr621288064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herbie-a kicsi kocsi 2009.08.05. 11:48:53

Szia!
Szerintem mókás a játék legalábbis a leírás és a videó alapján.
Megtetszett és most letöltöm szerintem figyelemre méltó hogy ilyen egyszerű dolgokból is lehet valami jót alkotni ami megnevetteti és el is gondolkoztatja a játékosokat és többet ér mint egy lövöldözős játék.
Pedig nem bonyolult az elképzelés! =)
Ez tényleg korrekt kis játék :)!
Üdv

Mastigias · http://mastigias.blog.hu 2009.08.05. 15:26:04

@Herbie-a kicsi kocsi: Örülök, hogy megtetszett, és sikerült felkeltenem az érdeklődésedet iránta! :) Hajrá!

tomjoad 2009.08.08. 09:07:43

Jófajta kis játék, az óvodás dizájnt meghazudtolóan jó.
Főleg a zenéje fogott meg nagyon.:)
süti beállítások módosítása